Nieuws

  • Terug- en vooruitblik

    Channa Malkin, Anthony Zielhorst en Peter Gijsbrechtsen

    Het werd nog even spannend vlak voor de uitvoering van Requiem in Koningshoeve op 5 november jongstleden: de tenor solist was toch echt ziek. Dus moesten we op heel korte termijn op zoek naar een vervanger. Die vonden we in Peter Gijsbrechtsen, die routineus (in de goede zin van het woord) invoegde in dit project. Geen kleinigheid omdat het requiem van Vic Nees maar zelden wordt uitgevoerd. We mogen terugkijken op een heel geslaagd, en nagenoeg uitverkocht, a capella requiem project. Met bijzondere dank aan deze uitstekende tenor (rechts in de foto).

    foto: Ronald Westland

    Intussen bereiden we ons alweer voor op enkele concerten in het derde weekend van april 2024 met religieuze en wereldlijke werken voor koor a capella van de Nederlandse componist Henk Badings. Nadere informatie volgt zodra er meer bekend is. Een deel van dit programma, de Missa Brevis, zal ook te horen zijn tijdens de Nacht van de Koorzang op 29 juni 2024 in de Sint Jan ‘s-Hertogenbosch.

    Voor de korte termijn: kijk even op de concerten pagina!

    Over henk Badings

    Henk Badings is een van de grootste componisten van de twintigste eeuw, volgens musicoloog Leo Samama. Hij roemt hem als “een veelzijdig kunstenaar die ogenschijnlijk moeiteloos omschakelt van de ernstige concertmuziek naar de stijl van de grote Amerikaanse ‘wind bands’, van elektronische muziek naar educatieve bundels, van omvangrijke en dramatische koorwerken naar werken voor amateurorkest. Zijn muzikale stijl, lyrisch en somber, heldhaftig en uitgelaten, dramatisch en effectief, blijft alom aanwezig en drukt zijn stempel op elke partituur. Wat Badings tussen 1930 en 1960 heeft geschreven, is van internationale allure. Maar ook zijn latere werken zijn met name in de Verenigde Staten bijzonder geliefd en getuigen van een tomeloze energie en geestkracht.”

    Wikipedia


  • Libera me, Domine – Bevrijding

    Nog even en dan is het zover, aanstaande zondag 5 november 15.00 Requiem in Koningshoeven. In het filmpje verteld Irīna Mihailovska , voorheen Rebhūna, waar haar “Libera me, Domine” overgaat en waarom je het niet mag missen. Er zijn nog kaarten te reserveren via deze site, wees er snel bij want ze raken op.


  • Een verrassende ontdekking!

    Dat is de jonge componiste, koorzangeres en dirigente Irīna Rebhūna (1988) uit Riga, Letland. Zij componeerde het Libera me, Domine dat te horen zal zijn op 5 november tijdens het Requiem in Koningshoeven. Een prachtige compositie met herkenbare gregoriaanse melodielijnen samen met een verrassend middendeel met scherpe ritmes en volle akkoorden, een echt juweeltje.

    Met deze compositie heeft Irīna Rebhūna in 2016 de prijs gewonnen voor de beste compositie tijdens de internationale compositiewedstrijd: Musica Nova Sacra in Polen.

    Kom luisteren, kom genieten en ontdek Requiem in Koningshoeven op 5 november. Er zijn nog kaarten te bestellen via deze site.

    Alvast nieuwsgierig naar de muziek van Irīna Rebhūna? Je kan haar zelf zien en horen zingen in: Vocal Group Ēra , te vinden op Youtube en Facebook. Maar let op! Rebhūna was haar naam, Mihailovska is haar naam. Zoek op internet op Irīna Mihailovska en je zal haar vinden.



  • Rudolf Escher: Le vrai visage de la paix

    Rudolf Escher (1912-1980): een componist die componeerde voor het oor. Welluidendheid stond bij hem hoog in het vaandel. Een prachtig voorbeeld hiervan is “Le vrai visage de la paix” (1953) getoonzet op het indringende gedicht van Paul Eluard.

    Benieuwd hoe Escher componeerde voor het oor ? Kom luisteren naar Requiem in Koningshoeven op 5 november 2023.

    Klik hier voor informatie en kaartverkoop (toegangskaarten alleen verkrijgbaar in de voorverkoop)

    Rudolf Escher


  • Luister en huiver

    Hoe T.S. Eliot zijn eigen gedicht: ‘The dove descending breaks the air’ voordraagt.

    Kaarten voor het Requiem in Koningshoeven op 5 november 2023 zijn te bestellen/reserveren op deze site.

    (toegangskaarten zijn alleen verkrijgbaar in de voorverkoop)


  • Igor Stravinsky: The dove…

    De anthem ‘The Dove descending breaks the air’ op een tekst van T.S. Eliot is gecomponeerd in 1962. Het lied is gemaakt op uitnodiging van de Cambridge University Press die een compositie van Stravinsky wilde opnemen in een liedboek. Op voorstel van T.S. Eliot gebruikte Stravinsky het vierde deel van ‘Little Gidding’, het laatste deel van Eliot’s bundel Four Quartets. The Dove descending breaks the air is een seriële compositie. Op intrigerende wijze spint Stravinsky een lijnenweefsel dat bepaald wordt door de kracht van de thema’s en niet door de welluidendheid van de samenklank.

    Benieuwd hoe seriële muziek klinkt? Kom luisteren naar het Requiem in Koningshoeven op 5 november 2023. Informatie en kaartverkoop op deze site (toegangskaarten alleen verkrijgbaar in de voorverkoop).

    Igor Stravinsky


  • Ildebrando Pizzetti

    Deze Italiaanse componist (1880-1968) componeerde in 1922 en 1923 zijn Messa di requiem voor koor a capella. Uit dit requiem zingen wij het Dies Irae, een deel dat ontbreekt in het requiem van Vic Nees. In het Dies Irae van Pizzetti vloeit het polyfone lijnenspel uit de Renaissance met de beweeglijkheid uit de Barok samen met verrassend moderne klanken. Benieuwd hoe dat klinkt? Kom naar het Requiem in Koningshoeven op 5 november 2023 en laat je verrassen door Ildebrando Pizzetti. Informatie, kaarten en reserveren via deze website.


  • Klokgelui en Gebeier

    Het Requiem van componist Vic Nees vormt dit jaar de basis voor het Requiem in Koningshoeven.

    Bijzonder in het Requiem van Vic Nees, is dat er vijf keer klokgelui in voorkomt. Klokken hebben een functionele betekenis in de begrafenisdienst. Voor Vic Nees is het een natuurlijk gegeven als zoon van een beiaardier. Prachtig getoonzet alsof je zelf in de klokkentoren staat. Nieuwsgierig hoe dat klinkt, klokken gezongen door een koor? Kom luisteren op 5 november aanstaande om 15:00. Kaarten kunt u hier bestellen. Toegangskaarten zijn alleen in de voorverkoop te verkrijgen.

    Een mooi voorbeeld van intens klokgelui is te horen en te zien via deze link, opgenomen in de grote kerk van Dordrecht…


  • Aankondiging 16 april in Brabants Dagblad