Dirigent

Anthony Zielhorst

Anthony Zielhorst studeerde schoolmuziek, orgel en koordirectie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht.

Hij houdt zich als koordirigent met verschillende genres en stijlen bezig. Gregoriaans voert hij uit met Gregoriaans Koor Utrecht (sinds 1 december 1998). Polyfoon repertoire uit de 2e helft van de 16e eeuw is zijn aandachtsgebied bij Collegium Musicum Amsterdam (sinds september 1995). Nederlandse en Vlaamse muziek uit 20e en 21e eeuw is de kern van het repertoire van kamerkoor Ad Parnassum te Tilburg (sinds 1 oktober 1997). Met het Nederlands Zangtheater (Amsterdam, sinds november 1993) richt hij zich op nieuwe vormen van muziektheater.

Foto: Frank Jansen

Anthony Zielhorst is voorzitter van de stichting Amici Cantus Gregoriani en van de stichting Pro Piano. Hij is bestuurslid van de stichting Het Nederlands Muziekinstituut. Zielhorst publiceerde in verschillende wetenschappelijke tijdschriften en maakt deel uit van de redactie van het Gregoriusblad. Tot juli 2018 was hij werkzaam als hoofd van de afdeling Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Anthony Zielhorst werkt aan een onderzoek naar het werk van Henk Badings.