Nieuws

 • Uitnodiging voor projectzangers

  Requiem in Koningshoeven 2023 Requiem Vic Nees (2008)

  Kamerkoor Ad Parnassum begint op 13 juni 2023 met de voorbereidingen van het jaarlijkse project Requiem in Koningshoeven. Op zondag 5 november wordt in de kloosterkerk van de Trappisten een programma uitgevoerd waarin een Requiem centraal staat met als motto Schoonheid brengt troost. Requiem in Koningshoeven combineert jaarlijks bekende en onbekende werken die troost bieden aan mensen die hun doden herdenken.

  Op 5 november wordt een programma uitgevoerd rond het fascinerende Requiem (2008) van de Vlaamse componist Vic Nees (1936-2013) voor achtstemmig a cappella koor en twee solisten. Het werk boeit van begin tot eind door de afwisseling van bezetting en stijl. De bezetting varieert van vier- tot tienstemmig koor, sporadisch overspannen door twee concerterende solisten. De stijl gaat van minimalistisch (Introïtus) over etnisch (zangwijze in Kyrie), dramatisch (Offertorium), neo-barok (Sanctus), lyrisch (Benedictus) enzovoort, tot een vermenging van diverse elementen in het slotdeel, het In Paradisum. Ad Parnassum combineert dit Requiem met werken van Igor Stravinsky, Ildebrando Pizzetti, Rudolf Escher en Irina Rebhuña.

  Voor dit project zoeken wij geoefende zangers in alle stemgroepen: heldere sopraan- en tenorstemmen naast diepe alt- en basstemmen. Deelnemers hebben ervaring in het zingen in ensembles en zijn in staat de repetities zelfstandig voor te bereiden. Kandidaten nemen eerst deel aan een repetitie voordat zij zich presenteren in een auditie.

  De reguliere repetities zijn op dinsdagavond in Tilburg. Daarnaast zijn er twee studiedagen op zaterdag 2 en 30 september en een extra repetitie op vrijdagavond 3 november. Op zaterdag 4 november is de generale repetitie. Een reprise van het concert behoort tot de mogelijkheden.

  Opgeven kan via: voorzitter@nullkamerkooradparnassum.nl


 • Aankondiging 16 april in Brabants Dagblad


 • Eigentijdse passie 5, Doodgezwegen

  Waarom, Doodgezwegen? Hier een korte uitleg en kom luisteren om een bijzondere ‘passie-ervaring’ op te doen, vrijdag 31 maart, in de Pieterskerk, Utrecht en zaterdag 1 april, in de Capucijnenkerk, Tilburg


 • Eigentijdse passie 4, de houtblazers

  De bezetting van de Kruiswegsonnetten van Wouter van Belle is voor vierstemmig kamerkoor, fluit, althobo en fagot. De drie houtblazers zijn: Mónica Rollings Sánchez – fluit, Jorge Ruiz Peña – althobo en Silvia Ruiz Pérez op de fagot. In het geluidsfragment een heel kort stukje fagot, nieuwsgierig? Kom luisteren 31 maart 20.15, Pieterskerk, Utrecht of 1 april 16.00, Capucijnenkerk, Tilburg naar deze prachtige eigentijdse passie met een knipoog naar Bach. Meer informatie en kaartverkoop Tilburg www.kamerkooradparnassum.nl


 • Eigentijdse Passie 3, wat is een kruissonnet?

  Nanne Nauta hanteert in De Kruiswegsonnetten de vorm van het kruissonnet. In 2009 verscheen een bundel ‘Kruissonnetten’ van zijn hand. Hij licht daarin toe, dat hij zich heeft laten inspireren door de Franse dichter Raymond Qeneau en zijn Morale élémentaire. Nauta kwam tot een grafische vormgeving in kruisvorm. Er zijn drie kolommen. De middelste kolom bevat de vier kwatrijnen van het sonnet (waarbij elke regel meestal uit één woord bestaat). In de twee buitenste kolommen staan de terzinen, één aan elke zijde.
  Nauta is zich er bewust van dat de term kruissonnet al door Willem de Mérode is gebruikt om sonnetten aan te duiden die de kruisiging van Christus tot onderwerp hebben. Toch houdt Nauta vast aan de term om zijn vorm aan te duiden. Hij besluit: “Voor de mensen die dat vervelend vinden hoop ik dat het laatste deel van deze bundel het leed verzacht, zij zullen daar een kruisweg in kruissonnetten aantreffen. Als voorbeeld het eerste kruissonnet uit de Kruiswegsonnetten.


 • Eigentijdse Passie 2, kom goed voorbereid naar het concert.

  Nanne Nauta, dichter, daagt uit om nog dieper in zijn teksten te duiken van de kruiswegsonnetten die door componist Wouter van Belle op muziek zijn gezet. Te horen op 31 maart in de Pieterskerk, Utrecht en op 1 april in de Capucijnenkerk, Tilburg.


 • Eigentijdse passie met een hommage aan Bach

  Bekijk hier het filmpje van componist Wouter van Belle en hoe het zit met die hommage.


 • De kassa is open

  Er kunnen kaarten besteld worden via deze website voor ons eigentijdse passieconcert op 1 april 16.00 in de Capucijnenkerk in Tilburg.


 • Uitnodiging boek presentatie Rob Ruimers met Hedera van Kate Moore

  Zaterdag 11 maart om 14.00 presenteert kunstenaar en koorlid Rob Ruimers zijn boek: The elusive lightness of being in het EKWC, Almystraat 10 in Oisterwijk. Kamerkoor Ad Parnassum zal Hedera van Kate Moore uitvoeren tijdens de presentatie. Je bent van harte welkom!


 • Eigentijdse passiemuziek