Nooit helemaal thuis20 April 2024
Nooit helemaal thuis

Henk Badings,
heimwee naar Java

Op 20 en 21 april 2024 verzorgde Kamerkoor Ad Parnassum concerten in Culemborg en Tilburg met koorwerken van de Nederlandse componist Henk Badings.

Ad Parnassum presenteerde een dwarsdoorsnede van zijn werken voor gemengd koor a cappella, gecomponeerd tussen 1940 en 1987. Het gaat hierbij om een selectie uit twee cycli die aan zijn Indonesische geboortegrond zijn gekoppeld. Daarnaast enkele geestelijke composities op Latijnse tekst, een cyclus voor koor en elektronica, een meditatief werk voor alt-solo en gemengd koor én een wervelende vaudeville op Engelse tekst. Over de cyclus Java en poèmes noteert Badings in 1940: ‘Alle gedichten handelden over Java, voor mij dus een dierbaar onderwerp, want al werd ik toen 33, nog steeds voelde ik mij in Nederland niet thuis en nog steeds had ik nostalgie naar de heerlijke sfeer van mijn vroege jeugd’. En ook de Evocations (1962) brengen zijn verbondenheid met de mystieke wereld van zijn geboortegrond met gamelanmuziek en eigen melodische patronen tot klinken.

Volgens musicoloog Leo Samama is Henk Badings een van de grootste componisten van de twintigste eeuw. Hij roemt hem als “een veelzijdig kunstenaar die ogenschijnlijk moeiteloos omschakelt van de ernstige concertmuziek naar de stijl van de grote Amerikaanse ‘wind bands’, van elektronische muziek naar educatieve bundels, van omvangrijke en dramatische koorwerken naar werken voor amateurorkest. Zijn muzikale stijl, lyrisch en somber, heldhaftig en uitgelaten, dramatisch en effectief, blijft alom aanwezig en drukt zijn stempel op elke partituur. Wat Badings tussen 1930 en 1960 heeft geschreven, is van internationale allure. Maar ook zijn latere werken zijn met name in de Verenigde Staten bijzonder geliefd en getuigen van een tomeloze energie en geestkracht.”

Wikipedia

Mede mogelijk gemaakt door: