Requiem in Koningshoeven 20217 November 2021
Requiem in Koningshoeven 2021

7 November 2021

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven – Berkel-Enschot
M.m.v The Consort Company
O.l.v. Anthony Zielhorst

Programma

Heinrich SchützMusikalische Exequien (1635)
Friedrich FunckeMattheaus Passion (ca. 1670)
Calliope TsoupakiByzantijns Requiem (2020)

In 2009 startte Kamerkoor Ad Parnassum met een serie requiemconcerten in de Abdij van Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Voor deze concerten combineert het koor een klassiek en bekend Requiem met hedendaagse composities.

Op ons verzoek componeerde Calliope Tsoupaki – destijds Componist des Vaderlands – een Requiem op Griekse en Latijnse teksten. Zij combineerde in dit BYZANTIJNS REQUIEM de rouwrituelen uit de Grieks-orthodoxe Kerk met het begrafenisritueel van de Rooms-Katholieke Kerk. Tsoupaki componeerde dit werk in twee delen voor gemengd koor in samenspel met een ensemble van blokfluiten en viola’s da gamba.

Foto: Jorgen Caris

Requiem in Koningshoeven 2021 plaatste het BYZANTIJNS REQUIEM van Calliope Tsoupaki in de muzikale traditie van de 17e eeuw: de vrijwel nooit gehoorde Matthaeus Passion van Friedrich Funcke (ca. 1670) voor vocaal ensemble met vier viola’s da gamba en de oudste Duitstalige begrafenismuziek: de Musikalische Exequien (1635) van Heinrich Schütz voor solistenensembles, gemengd koor en instrumentaal ensemble.