De waanzin van deze wereld

De waanzin van deze wereld

Ter gelegenheid van ons 35-jarig bestaan hebben we in 2015 een cd opgenomen: DE WAANZIN VAN DEZE WERELD. Een cd met muziek over de meest duistere kant van ons bestaan, over het leed van oorlog. Alle drie de stukken op deze cd zijn gecomponeerd door Mathieu Dijker. Het geheel is wellicht niet alledaags, maar absoluut meeslepend, intrigerend en beeldschoon.

Het eerste stuk op de cd is De trein naar Sobibor. Het stuk kenmerkt zich door een wrede, directe tekst die je als luisteraar grijpt. En die een schril contrast vormt met de lieflijke, traditionele Chanoeka-liederen die Dijker ook in herinnering brengt.

De Canti Danteschi is een drieluik op teksten uit de Divina Commedia van Dante. Het eerste deel neemt je mee naar de hel. Via het hoopvolle vagevuur in deel twee volgt uiteindelijk de verlossing in het derde deel.

De War Poems ten slotte, is gemaakt op teksten van Thomas Hardy. In zeven delen vertelt Dijker het verhaal van naïeve Engelse soldaten die vertrekken naar de Boerenoorlog in Zuid-Afrika.

  • Kamerkoor Ad Parnassum onder leiding van Anthony Zielhorst
  • Maria Fiselier, mezzo-sopraan (Dante-liederen)
  • Ruud Zielhorst, piano (Dante-liederen)
  • Janneke Vis, mezzo-sopraan (Trein naar Sobibor)
  • Matthew Baker, bariton (War Poems)
  • Geerten van de Wetering, orgel (War Poems).

In de loop van 2015 brachten we tijdens een aantal concerten werken van de cd ten gehore. Deze concerten organiseerden we onder andere met Kamp Westerbork, Kamp Vught en de Stichting Sobibor.

Zowel de cd als de concerten werden mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Fond, het Veteranenfonds, de opbrengst van crowdfunding via VoordeKunst en diverse privégiften.