3 November 2019
15:00

O.l.v. Anthony Zielhorst

Programma 

Calliope Tsoupaki         PARAKLITIKON (1990)
Calliope Tsoupaki         MUSIC DREAMS (2017) piano solo
Mathilde Wantenaar    DIT ZIJN DE BLEEKE, BLEEKLICHTE WEKEN (2019)
Johannes Brahms        EIN DEUTSCHES REQUIEM (1869)

O.l.v. Anthony Zielhorst

Programma 

Calliope Tsoupaki         PARAKLITIKON (1990)
Calliope Tsoupaki         MUSIC DREAMS (2017) piano solo
Mathilde Wantenaar    DIT ZIJN DE BLEEKE, BLEEKLICHTE WEKEN (2019)
Johannes Brahms        EIN DEUTSCHES REQUIEM (1869)

Over het requiem

Het motto Schoonheid brengt troost lijkt voor Johannes Brahms het uitgangspunt geweest te zijn voor Ein Deutsches Requiem. Brahms liet voor zijn Requiem de bekende liturgische teksten achterwege. Hij koos uit de Bijbel hoopvolle teksten om aldus troost te bieden aan de nabestaanden. Brahms begon plannen te ontwikkelen voor het stuk toen Robert Schumann in 1856 was overleden, een gebeurtenis die hem erg had aangegrepen. Maar pas na de dood van zijn moeder In 1865 heeft hij zijn ideeën daadwerkelijk gerealiseerd. De definitieve versie klonk voor het eerst in 1869 in het Gewandhaus in Leipzig. In korte tijd heeft Ein Deutsches Requiem grote bekendheid gekregen: In de volgende tienjaren werd het zeker honderd keer uitgevoerd over heel Europa.

Ein Deutsches Requiem wordt door Ad Parnassum uitgevoerd in de versie voor vierhandig piano. Het feit dat Brahms toch al vanuit de plano dacht en componeerde maakt deze versie voor vierhandig piano extra interessant. Bovendien is het muzikale materiaal voor bet tweede deel oorspronkelijk bedoeld voor een sonate voor twee piano’s. Voor het Requiem heeft Brahms op enkele plaatsen veranderingen in de melodische lijnen aangebracht.

Dit jaar wordt het werk van Brahms voorafgegaan door twee bijzondere Nederlandse componisten: een aanstormend talent en een gearriveerde meester.

Mathilde Wantenaar (1993) heeft compositie gestudeerd bij Willem Jeths en Wim Henderickx. In haar componeren maakt ze zeer persoonlijke keuzes, zeker wat betreft de poëtische teksten. Haar compositie Dit zijn de bleeke, bleeklichte weken voor het Groot Omroepkoor is bij de première in maart 2019 zeer positief ontvangen.

Calliope Tsoupaki, de Componist des Vaderlands componeert voor het 40-jarig jubileum van Ad Parnassum in 2020 een nieuw Requiem. Dit jaar al maken we kennis met een vroeg werk van haar: Paraklitikon (1990), waarin ze twee korte psalmteksten in het Grieks combineert: een roep om ontferming, een bede om troost. Haar recente solostuk voor piano Music Dreams vormt de verbinding tussen het werk van Wantenaar en Tsoupaki.